Navimare.fi

Vene- ja meriteknikan asiantuntija

Kiinnitys

Ankarolina Nawa Delta CQR HKG FSE Robline Robship

Poijuhaat

Ankkurin valinta

Suomen Purjehtija- ja Veneilyliiton määräyksien mukaan veneessä tarvitaan veneen kokoon ja painoon nähden riittävän kokoinen ankkuri ja ankkuriköysi.

 • 1-luokka: Avomeri
   Kaksi ankkuria ja kummallekin ankkuriköysi pituudeltaan noin 80 m, josta kettinkiä 10 m, tai vaihtoehtoisesti pelkkää kettinkiä noin 60 m.
 • 2-luokka: Rannikko
   Kaksi ankkuria ja kummallekin ankkuriköysi pituudeltaan noin 50 m, josta kettinkiä tai painoköyttä 3 m, tai vaihtoehtoisesti pelkkää kettinkiä noin 30 m.
 • 3-luokka: Saaristo
   Yksi ankkuri ja ankkuriköyttä 30–40 m veneen koosta riippuen.
 • Normaaliankkurin paino voidaan laskea yksirunkoisissa veneissä kaavalla:

  P = L+B+D

  jossa P on ankkurin paino (kg), L on veneen kokonaispituus (m), B on veneen suuri leveys (m) ja D on veneen uppouma (tn). Kevytankkuri voi olla enintään 40 % kevyempi kuin kaavalla saatu tulos.

  Kokoonpantavien ankkureiden lukituksen käyttöasentoon pitää olla varma ja kunnossa. Ankkuriköyden läpimitan tulisi olla seuraava:

  Venekoko

  Köysi

  Kettinki

  yli 6 tonnia

  20 mm

  8-10 mm

  2-6 tonnia

  14-16mm

  6-8 mm

  alle 2 tonnia

  12 mm

  -

  Ankkuriköyden voi korvata vastaavan vetolujuuden omaavalla ankkuriliinalla.

  Ankkurin käyttö

  Valitse ankkurointipaikaksi joku suojainen alue ja katso, että jätät riittävästi väliä muihin veneisiin ja mahdollisiin kivikkoihin, sillä vene voi liikkua ankkurissa ollessa. Muista, että ankkuri voi siirtyä myös ankkuroinnin aikana.

 • Ankkurin jättöetäisyydeksi kannattaa jättää n. 5-7 kertaa veden syvyys.
 • Ennen ankkurin sitomista veneeseen, kiristä ankkuriköyttä vetämällä sitä venettäkohden, jotta ankkuri kaivaituisi tukevasti pohjaan.
 • Ankkuriin kannattaa laittaa toinen köysi, koska sen avulla voit nostaa ankkurin pohjasta perä edellä.
 • Ankkuriköyden ja ankkurin väliin kannattaa laittaa yli 1m kettinki, koska se saa ankkurin painumaan pohjansuuntaisesti ja se taas lisää ankkurin tehoa.