Navimare.fi

Vene- ja meriteknikan asiantuntija

Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelien rakenne

Aurinkopaneelit voidaan jakaa kolmeen eri päätyyppiin. Normaalipaneelit ovat lasipintaisia kovilla alumiinikehyksillä varustettuja paneeleita. Nämä soveltuvat sekä mökki että venekäyttöön. Venepaneeleissa on ohut muovikerros paneelin päällä. Nämä paneelit ova hieman taipuvia, kevyitä ja soveltuvat kaarevalle pinnalla. Taitettavat paneelit soveltuvat tilanteisiin joissa paneeli halutaan ottaa helposti pois asennuspaikasta.

Aurinkopaneeli järjestelmät

Aurinkoenergia tarvikkeet paneelit, akut ja lataussäätimet ovat nyt edullisimmillaan. Hyödynnä tilaisuus hankkia uusi järjestelmä tai päivitä lisätehoa vanhaan aurinkosähköjärjestelmään. Tarjoamme laajan valikoiman sekä yksittäisiä paneeleja että valmiikksi rakennettuja järjestelmiä. Mikäli et kuitenkaan löydä sopivaa ratkaisua, kysy rohkeasti aurinkopaneeli tarjous sinulle suunnitellusta järjestelmästä.

Huom! Nyt kaikki aurinkopaneelit ja lataussäätimet erikoisalennettuun hintaan!

Oma voimalat | Lataussäätimet | Paneelitarvikkeet


ALU 40W aurinkopaneeli

 

ALU 40W aurinkopaneeli | Lisätiedot

Marine-paneelit on suunniteltu erityisesti kiinteään venekäyttöön. Kennot on laminoitu suoraan alumiinilevylle ja muovilaminoitu pinta suojaa niitä kovaakin kulutusta vastaan. Paneelit ovat keveitä ja ne voidaan asentaa myös aavistuksen kaarevalle pinnalle. Tarkoitus on, että paneelit lataavat akuston myös satamassa ollessaan jolloin voi aina lähteä veneilemään turvallisin mielin, täydellä akustolla. Paneelit toimitetaan asennuskaapelilla varustettuina.

49.00 €
415.00 €
 

 


Marine Alu 30W aurinkopaneeli

 

Marine Alu 30W aurinkopaneeli | Lisätiedot

Taipuisat ja vesitiiviit alumiinista valmistetut aurinkopaneelit soveltuvat erityisesti veneeseen sekä asuntovaunuun. Alumiinipohjaiset paneelit ovat yleensä jäykempiä ja kestvämpiä kuin muovipintaiset. Lisäki alumiinipintaiset paneelit ovat usein paremmin viimeistellyn näköisiä kuin muovipohjaiset paneelit. Paneeli joustaa vähän. Paneeleilla on 3 vuoden tehontuottotakuu.

49.00 €
Saatavuus: Lähetettävissä Heti
 


Sunwind Marine Alu 40W aurinkopaneei

 

Sunwind Marine Alu 40W aurinkopaneei | Lisätiedot

Taipuisa ja vesitiiviis alumiinista valmistetut aurinkopaneelit soveltuvat erityisesti veneeseen sekä asuntovaunuun. Paneeli joustaa vähän. Paneeleilla on 3 vuoden tehontuottotakuu.

49.00 €
200.00 €
Saatavuus: Lähetettävissä Heti
 


Alu 45 W

 

Alu 45 W | Lisätiedot

Alu Lite paneelit on laminoitu alumiinilevyn päälle. Voidaan taivuttaa noin 25 mm metrin matkalla. Liitosjohdon pituus n. 0,8 m.

89.00 €
315.00 €
Saatavuus: Lähetettävissä Heti
 


SolarXon 50 W aurinkopaneeli

 

SolarXon 50 W aurinkopaneeli | Lisätiedot

SolarXon ES-50W on korkealaatuinen aurinkopaneeli mökki- ja venekäyttöön.

Edullinen ja moneen käyttöön sopiva paneeli on helposti asennettavissa, veneeseen, matkailuautoon, tai esimerkiksi kesämökkiin.

39.00 €
 

 


SW ALU 30W aurinkopaneeli

 

SW ALU 30W aurinkopaneeli | Lisätiedot

Marine-paneelit on suunniteltu erityisesti kiinteään venekäyttöön. Kennot on laminoitu suoraan alumiinilevylle ja muovilaminoitu pinta suojaa niitä kovaakin kulutusta vastaan. Paneelit ovat keveitä ja ne voidaan asentaa myös aavistuksen kaarevalle pinnalle. Tarkoitus on, että paneelit lataavat akuston myös satamassa ollessaan jolloin voi aina lähteä veneilemään turvallisin mielin, täydellä akustolla. Paneelit toimitetaan asennuskaapelilla varustettuina.

49.00 €
345.00 €
Saatavuus: Lähetettävissä Heti
 


Sunwind Lite 40W aurinkopaneeli

 

Sunwind Lite 40W aurinkopaneeli | Lisätiedot

Joustava ja vesitiivis ohutrakenteinen Lite-paneeli soveltuu erinomaisesti asennettavaksi veneeseen. Lite-paneelit ovat erittäin monikäyttöisiä keveytensä ja käsiteltävyytensä ansiosta. Soveltuvat erinomaisesti esim. videokameran lataamiseen.

49.00 €
375.00 €
Saatavuus: Lähetettävissä Heti
 


ALU 85W aurinkopaneeli

 

ALU 85W aurinkopaneeli | Lisätiedot

Korkealaatuiset Marine-paneelit on suunniteltu erityisesti kiinteään venekäyttöön. Kennot on laminoitu suoraan alumiinilevylle ja muovilaminoitu pinta suojaa niitä kovaakin kulutusta vastaan. Paneelit ovat keveitä ja ne voidaan asentaa myös aavistuksen kaarevalle pinnalle. Tarkoitus on, että paneelit lataavat akuston myös satamassa ollessaan jolloin voi aina lähteä veneilemään turvallisin mielin, täydellä akustolla. Paneelit toimitetaan asennuskaapelilla varustettuina.

129.00 €
550.00 €
Saatavuus: Lähetettävissä Heti
 


Solar Energy paketti 35W

 

Solar Energy paketti 35W | Lisätiedot

Tuotepaketti koostuu Solar Innova 35W monikidepaneelista joka on suunniteltu kokonsa ansiosta monikäyttöön esimerkiksi veneisiin tai mökeillä. Aurinkopaneeli soveltuu pieni tehoisten akkujen varaustilan ylläpitoon ja oikean latauksen varmistaa Smart Solar Charge 10A. Paketissa mukana tuleva Woima 60Ah akku on monikäyttöinen vapaa-ajan akku, joka soveltuu esimerkiksi vene-, sähköperämoottori- tai aurinkopaneelikäyttöön. Valittavana myös Trane Free Time SMF 60Ah veneakulla.

185.00 €
 

 


Solar Energy voimala paketti 150W

 

Solar Energy voimala paketti 150W | Lisätiedot

Solar Innova 150 Watin järjestelmä riittää, jääkaappi, TV, valaistus, vesipummpu ja kännykän lataus käyttöön. Lisäksi pakettiin sisältyy 30 A lataussäädin joka estää akun ei toivotun purkautumisen. LED-valot kertovat akun tilasta ja latauksesta. Tuotepakettiin kuuluu myös Euroglobe 180Ah AGM-akku (Absorbent Glass Mat), joka on rakenteeltaan täysin suljettu ja huoltovapaa. Saatavana myös PowerXon DS-165 Ah AGM akulla.

567.00 €
 

 


Aurinkosähköpaketti 150W, 220Ah AGM-akulla

 

Aurinkosähköpaketti 150W, 220Ah AGM-akulla | Lisätiedot

Solar Innova 150 Watin järjestelmä riittää, jääkaappi, TV, valaistus, vesipummpu ja kännykän lataus käyttöön. Lisäksi pakettiin sisältyy 30 A lataussäädin joka estää akun ei toivotun purkautumisen. LED-valot kertovat akun tilasta ja latauksesta. Tuotepakettiin kuuluu myös Euroglobe 220Ah AGM-akku (Absorbent Glass Mat), joka on rakenteeltaan täysin suljettu ja huoltovapaa. Saatavana myös PowerXon DS-165 Ah AGM akulla.

657.00 €
Saatavuus: Lähetettävissä Heti
 


Smart Solar Charge 10A

 

Smart Solar Charge 10A | Lisätiedot

Solar charge 10 A lataussäädin on edullinen säädin, joka on varusteltu monipuolisesti.Lataussäädin soveltuu erinomaisesti pienempiin aurinkopaneelijärjestelmiin joissa ei tarvita näyttöä. LED-valot kertovat akun tilasta ja latauksesta.

17.00 €
69.00 €
Saatavuus: Lähetettävissä Heti
 


Victron Energy 10 A lataussäädin

 

Victron Energy 10 A lataussäädin | Lisätiedot

Victron Energy Blue Solar 10 A lataussäädin on edullinen säädin, joka on varusteltu monipuolisesti. Victron Energy lataussäädin soveltuu erinomaisesti pienempiin aurinkopaneelijärjestelmiin. LED-valot kertovat akun tilasta ja latauksesta. Laitteessa on kahden merkin näyttö.

24.00 €
69.00 €
Saatavuus: Lähetettävissä Heti
 


Aurinkopaneelit ja aurinkoenergia

Aurinkoenergia on yksi ympäristöystävällisimmistä energiamuodoista. Aurinkopaneeli mahdollistaa auringon tuottaman säteilyenergian muuttamisen sähköenergiaksi. Aurinkopaneelien valmistusteknologia on kehittynyt vuosien saatossa hyvin nopeasti ja paneelien hintatason voimakas halpeneminen on tuonut ne jokaisen kuluttajan ulottuville, tarjoten ekologisen tavan tuottaa energiaa sellaiseen käyttöön, joissa sähköverkkoa ei ole tarjolla.
Aurinkopaneelit voidaan jakaa esimerkiksi vene- ja mökkipaneeleihin, jolloin venepaneeleilla tarkoitetaan taipuvia tai jopa rullattavia paneeleita ja mökkipaneeleilla kiinteään runkoon rakennettuja malleja. Venepaneelit ovat huomattavasti kalliimpia valmistaa, mutta tarjoavat usein mahdollisuuden parempaan sijoituspaikan valintaan. Vastaavasti mökkikäyttöön valmistetut paneelit voidaan myös asentaa veneeseen, mutta nämä vaativat tasaisen asennuspinnan tai vähintään mahdollisuuden asentaa paneeli sitä taivuttamatta.
Mökkipaneelit ovat hinnaltaan edullisempia ja niille luvataan merkittävästi pidempi käyttöikä, kuin laminoiduille aurinkopaneeleille - usein jopa kymmeniä vuosia! Näiden perinteisten mallien lisäksi on myös esimerkiksi venekäyttöön sopivia taitettavia malleja, jotka eivät vaadi kiinteää asennusta. Tällainen paneeli soveltuu erinomaisesti esimerkiksi tilapäiskäyttöön tai käytettäväksi veneen, matkailuauton tai asuntovaunun ollessa paikallaan.

Aurinkopaneelijärjestelmän rakentaminen

Suomen olosuhteissa 30 Watin ja sitä suuremmat paneelit vaativat aina lataussäätimen, joka huolehtii akkujen optimaalisesta latauksesta, sekä ehkäisee akkujen tyhjenemisen. Usein paras lataustulos saavutetaa hakkurisäätimellä, mutta myös tavalliset säätimet tarjovat perustoiminnot, joilla akun ylilataus ja itsestäänpurkautuminen voidaan estää. Aurinkopaneelikäyttöön suosittelemme AGM akkuja, jotka tarjoavat pidemmän käyttöiän ja useampia lataus/purkaus syklejä kuin perinteisen vapaa-ajan akut.

Aurinkopaneelijärjestelmän mitoitus

Aurinkopaneelijärjestelmä kannattaa aina hieman ylimitoittaa mikäli paneelien ja akkujen asennustila suinkin antaa siihen mahdollisuuden. Tällöin kokonaisuus kestää sekä uusien sähkölaitteiden lisäyksen että riittävän toimintavarmuuden erilaisissa sääolosuhteissa. Kiinteissä asennuksissa ja erityisesti mökkikäytössä järjestelmään on myös hyvä varata lisäkapasiteettia syyskäyttöä varten. Jo elokuussa auringon valosta saatava energiamäärä alkaa vähenemään ja mikäli akkujen varaustila jää liian matalaksi, saattavat ne vahingoittua talven aikana.

Aurinkopaneelin toiminta

Piistä valmistetut aurinkopaneelit muuttavat auringosta tulevan säteilyenergian sähköiseen muotoon ja tuloksena syntyy tasajännite, jota voidaan käyttää yksinkertaisimmillaan vaikkapa 12 voltin akkujen lataamiseen. Kun kennoja kytketään paneelissa sarjaan riittävän monta saadaan paneelin kytkentänavoista tasajännite, jonka suuruus on valomäärästä riippuen muutamasta voltista aina 20 volttiin saakka.

Aurinkopaneelin rakenne

Kiteisten aurinkokennojen (yksikide- ja monikiderakenne) ehdottomana hyvänä puolena fyysikot pitävät kiderakenteen stabilisuutta eli piikide ei muuta olomuotoaan vuosienkaan saatossa. Käyttäjän kannalta tämä tarkoittaa sitä, että kenno tuottaa uutena saman verran sähköä kuin kymmenien vuosien käytön jälkeen. Kiteisten kennojen valoherkkyys auringon valon säteilyn suhteen näyttävät riippuvan jonkin verran kiderakenteen ominaisuuksista ( yksikide, monikide ) mutta ensisijaisesti valmistettujen kennojen tasalaatuisuudesta.

Aurinkopaneelin asentaminen

Suomen leveysasteilla aurinkopaneeli on syytä asentaa aina kohti etelää ja siten, että sen kallistuskulma horisonttiin nähden on noin 45 astetta silloin kun paneelin käyttö ajoittuu kesäaikaan.

Asennuspaikaksi on valittava sellainen kohta johon aurinko kesäaikana pystyy esteettömästi paistamaan vähintään 8 tunnin ajan. Paneelin oikea kallistuskulma on tärkeämpi latauksen kannalta kuin tarkasti oikea ilmansuunta.

Akun ja järjestelmän väliin on aina asennettava mahdollista oikosulkua varten sulake (min 8A, tyypillisesti 25A).

Aurinkopaanelin mitoitus

Aurinkopaneelin koko tulee mitoittaa käytettävissä olevan pinta-alan sekä kulutuslaitteiden mukaan. Jos käytät veneessäsi energiapihiä kompressorikäyttöistä kylmälaitetta, on paneelin kokosuositus vähintään 50W. Jos taas käyttö on lähinnä valaistus ja vene-elektroniikka, riittää pienempikin teho.

Vastaavasti mökkikäyttöön suosittelemme vähintään 85W paneelia, joka riittää valaistus, TV, sekä esimerkiksi matkapuhelimen tai kannettavan tietokoneen lataamiseen.

Aurinkopaneeli tyypit

Aurinkopaneeli tulisi valita käyttökohteen mukaan. Valittavissa on kolme erityyppistä paneelia. Standard-paneeli on metallikehikkoinen lasipaneeli, jota ei voi taittaa. Marine-paneeli on laminoitu metalli- tai muovilevylle ja sitä voidaan hieman taittaa. Marine-paneelissa on samantyyppiset, tehokkaat kennot kuin Standard-paneeleissa. Flexi-paneeli on joustavin ja se perustuu ohutkalvotekniikkaan.