Messipojankuja 6, HKI
puh. 045 358 8890
Aurinkopaneelit voidaan jakaa kolmeen eri päätyyppiin. Normaalipaneelit ovat lasipintaisia kovilla alumiinikehyksillä varustettuja paneeleita. Nämä soveltuvat sekä mökki että venekäyttöön. Venepaneeleissa on ohut muovikerros paneelin päällä. Nämä paneelit ova hieman taipuvia, kevyitä ja soveltuvat kaarevalle pinnalla. Taitettavat paneelit soveltuvat tilanteisiin joissa paneeli halutaan ottaa helposti pois asennuspaikasta.
Aurinkoenergia tarvikkeet paneelit, akut ja lataussäätimet ovat nyt edullisimmillaan. Hyödynnä tilaisuus hankkia uusi järjestelmä tai päivitä lisätehoa vanhaan aurinkosähköjärjestelmään. Tarjoamme laajan valikoiman sekä yksittäisiä paneeleja että valmiikksi rakennettuja järjestelmiä. Mikäli et kuitenkaan löydä sopivaa ratkaisua, kysy rohkeasti aurinkopaneeli tarjous sinulle suunnitellusta järjestelmästä.
Oma voimalat | Lataussäätimet | Paneelitarvikkeet
Aurinkoenergia on yksi ympäristöystävällisimmistä energiamuodoista. Aurinkopaneeli mahdollistaa auringon tuottaman säteilyenergian muuttamisen sähköenergiaksi. Aurinkopaneelien valmistusteknologia on kehittynyt vuosien saatossa hyvin nopeasti ja
paneelien hintatason voimakas halpeneminen on tuonut ne jokaisen kuluttajan
ulottuville, tarjoten ekologisen tavan tuottaa energiaa sellaiseen käyttöön,
joissa sähköverkkoa ei ole tarjolla.
Aurinkopaneelit voidaan jakaa esimerkiksi
vene- ja mökkipaneeleihin, jolloin venepaneeleilla tarkoitetaan taipuvia tai
jopa rullattavia paneeleita ja mökkipaneeleilla kiinteään runkoon rakennettuja
malleja. Venepaneelit ovat huomattavasti kalliimpia valmistaa, mutta tarjoavat
usein mahdollisuuden parempaan sijoituspaikan valintaan. Vastaavasti
mökkikäyttöön valmistetut paneelit voidaan myös asentaa veneeseen, mutta nämä
vaativat tasaisen asennuspinnan tai vähintään mahdollisuuden asentaa paneeli
sitä taivuttamatta.
Mökkipaneelit ovat hinnaltaan edullisempia ja niille
luvataan merkittävästi pidempi käyttöikä, kuin laminoiduille aurinkopaneeleille -
usein jopa kymmeniä vuosia! Näiden perinteisten mallien lisäksi on myös
esimerkiksi venekäyttöön sopivia taitettavia malleja, jotka eivät vaadi kiinteää
asennusta. Tällainen paneeli soveltuu erinomaisesti esimerkiksi
tilapäiskäyttöön tai käytettäväksi veneen, matkailuauton tai asuntovaunun
ollessa paikallaan.
Suomen olosuhteissa 30 Watin ja sitä suuremmat paneelit vaativat aina lataussäätimen, joka huolehtii akkujen optimaalisesta latauksesta, sekä ehkäisee akkujen tyhjenemisen. Usein paras lataustulos saavutetaa hakkurisäätimellä, mutta myös tavalliset säätimet tarjovat perustoiminnot, joilla akun ylilataus ja itsestäänpurkautuminen voidaan estää. Aurinkopaneelikäyttöön suosittelemme AGM akkuja, jotka tarjoavat pidemmän käyttöiän ja useampia lataus/purkaus syklejä kuin perinteisen vapaa-ajan akut.
Aurinkopaneelijärjestelmä kannattaa aina hieman ylimitoittaa mikäli paneelien ja akkujen asennustila suinkin antaa siihen mahdollisuuden. Tällöin kokonaisuus kestää sekä uusien sähkölaitteiden lisäyksen että riittävän toimintavarmuuden erilaisissa sääolosuhteissa. Kiinteissä asennuksissa ja erityisesti mökkikäytössä järjestelmään on myös hyvä varata lisäkapasiteettia syyskäyttöä varten. Jo elokuussa auringon valosta saatava energiamäärä alkaa vähenemään ja mikäli akkujen varaustila jää liian matalaksi, saattavat ne vahingoittua talven aikana.
Piistä valmistetut aurinkopaneelit muuttavat auringosta tulevan säteilyenergian sähköiseen muotoon ja tuloksena syntyy tasajännite, jota voidaan käyttää yksinkertaisimmillaan vaikkapa 12 voltin akkujen lataamiseen. Kun kennoja kytketään paneelissa sarjaan riittävän monta saadaan paneelin kytkentänavoista tasajännite, jonka suuruus on valomäärästä riippuen muutamasta voltista aina 20 volttiin saakka.
Kiteisten aurinkokennojen (yksikide- ja monikiderakenne) ehdottomana hyvänä puolena fyysikot pitävät kiderakenteen stabilisuutta eli piikide ei muuta olomuotoaan vuosienkaan saatossa. Käyttäjän kannalta tämä tarkoittaa sitä, että kenno tuottaa uutena saman verran sähköä kuin kymmenien vuosien käytön jälkeen. Kiteisten kennojen valoherkkyys auringon valon säteilyn suhteen näyttävät riippuvan jonkin verran kiderakenteen ominaisuuksista ( yksikide, monikide ) mutta ensisijaisesti valmistettujen kennojen tasalaatuisuudesta.
Suomen leveysasteilla aurinkopaneeli on syytä asentaa aina kohti etelää ja siten, että sen kallistuskulma horisonttiin nähden on noin 45 astetta silloin kun paneelin käyttö ajoittuu kesäaikaan.
Asennuspaikaksi on valittava sellainen kohta johon aurinko kesäaikana pystyy esteettömästi paistamaan vähintään 8 tunnin ajan. Paneelin oikea kallistuskulma on tärkeämpi latauksen kannalta kuin tarkasti oikea ilmansuunta.
Akun ja järjestelmän väliin on aina asennettava mahdollista oikosulkua varten sulake (min 8A, tyypillisesti 25A).
Aurinkopaneelin koko tulee mitoittaa käytettävissä olevan pinta-alan sekä kulutuslaitteiden mukaan. Jos käytät veneessäsi energiapihiä kompressorikäyttöistä kylmälaitetta, on paneelin kokosuositus vähintään 50W. Jos taas käyttö on lähinnä valaistus ja vene-elektroniikka, riittää pienempikin teho.
Vastaavasti mökkikäyttöön suosittelemme vähintään 85W paneelia, joka riittää valaistus, TV, sekä esimerkiksi matkapuhelimen tai kannettavan tietokoneen lataamiseen.
Aurinkopaneeli tulisi valita käyttökohteen mukaan. Valittavissa on kolme erityyppistä paneelia. Standard-paneeli on metallikehikkoinen lasipaneeli, jota ei voi taittaa. Marine-paneeli on laminoitu metalli- tai muovilevylle ja sitä voidaan hieman taittaa. Marine-paneelissa on samantyyppiset, tehokkaat kennot kuin Standard-paneeleissa. Flexi-paneeli on joustavin ja se perustuu ohutkalvotekniikkaan.