Navimare.fi

Vene- ja meriteknikan asiantuntija

Karttaplotteri tarjoukset

Tutustu tuoreimpiin tarjouksiin ja valitse oma suosikkisi. Suosituimmat karttaplotterit myydään yleensä loppuun kauden aikana joten toimi nopesti. Plottereita on rajoitettu määrä. Karttaploterin valintaa voit helpottaa selvittämällä asennuspaikan mitat sekä mahdollisen kaikuluotaimen tarpeen. Tutustu myös karttaplotterivertailuun.

Karttaplotteri erikoistarjoukset

Plotteritarjoukset

Vaikka karttaplotteri olisi hyvin edullinen kannattaa yleensä verrata kokonaishintaa joka sisältää sekä plotterin että kartan ja joissakin tapauksissa myös asennustyön. Karttaplottereiden käyttämät kartat maksavat usein satoja euroja jolloin sillä on huomattava vaikutus kokonaishintaan. Karttaplotterit ovat tarkoitettu navigoinnin apuvälineiksi käytettäessä erillistä karttakorttia eivätkä ne usein sovellu käytettäväksi ilman karttaa.

Karttaplotterin valinta

Tänäpäivänä karttaplotterit ovat jo hyvin kehittyneitä ja mahdollistavat useita toimintoja sekä lisäpiirteitä kuten AIS informaation näytön, tutkan liittämismahdollisuuden ja moottorin tietojen näytön. Nämä ominaisuudet ovat lähes kaikissa suuremmissa malleissa laitevalmistajasta riippumatta. Yksi tärkeimpiä tekijöitä plotterin valinnassa on näytön koko. Suurempi näyttö mahdollistaa isomman kartta-alueen sekä useampien yksityiskohtien esittämisen. Vastaavasti isommat karttaplotterit vaativat enemmän tilaa asenuspaikalta ja ovat hinnaltaan kalliimpia. Käytännössä suurempien plottereiden laajennettavuus on myös usein parempi ja emme esimerkiksi suosittele alle 7" plottereita käytettäväksi tutkan kanssa.

Viimeaikoina useammat valmistajat ovat myös tuoneet markkinoille hyvin edullisia 4" karttaplottereita ja yhdistelmälaitteita. Nämä houkuttelevat hinnaltaan koska pienempien mallien valmistuskustannukset ovat edullisempia. Pienimmät karttaplotterit tarjovat kuitenkin selvästi pienemmän näytön kuin esimerkiksi 5" karttaplottereissa.  Koko ero korostuu erityisesti 4" ja 5" mallien välillä joissa näytön prosentuaalinen kokoero on huomattava. Suosittelemme etenkin nopeaan moottoriveneeseen vähintään 5" plotteria, mutta 4" mallit puolustavat paikkaansa esimerkiksi kanootti- sähköperämoottori tai purjehdus käytössä.

Käytännössä kaikissa karttaplottereissa alkaa jo olemaan sisäänrakennettu kartta, joka ei kuitenkaan tarjoa riittävää tarkkuutta navigointikäytössä. Tästä johtuen karttaplotteriin täytyy hankkia erillinen kartta-aineisto joka on yleensä sidoksissa plotterin merkkiin. Eli esimerkiksi Garminin käyttämä karttakortti ei sovi Lowrance tai Humminbird karttaplottereihin.

Yhdistelmälaitteen valinta

Yhdistelmälaitteen valinta poikkeaa plotterin valinnasta siinä, että yhdistelmälaite tarvitsee plotterin lisäksi veneeseen sopivan kaikuanturin. Merkittävä osa yhdistelmälaitteista toimitetaan peräpeilianturin kanssa joka sopii parhaiten perämoottorilla varustettuihin moottoriveneisiin. Paketissa mukana tuleva peräpeilianturi on yleensä hyvin edullinen, eli nostaa pelkän plotterin hintaa vain vähän. Mikäli peräpeili anturi ei sovellu omaan veneeseen voidaan yhdistelmälaitteisiin usein liittää erillinen kaikuanturi joka valitaan venemalliin sopivaksi. Joissakin tapauksissa peräpeilianturi voidaan myös liimata lujitemuoviveneen sisäpuolelle luotamaan pohjan läpi, jolloin peräpeilianturia voidaan käyttää ilman että tarvitaan peräpeiliasennusta.

Yhdistelmälaite nimensä mukaisesti mahdollistaa sekä kaikuloutaimen että karttakuvan näyttämisen plotterin näytöllä. Mikäli molemmmat halutaan näyttä samanaikaisesti on useiin perusteltua valita hieman suuremmalla näytöllä oleva malli.