Navimare.fi

Vene- ja meriteknikan asiantuntija

Sähköperämoottorit

Minn Kota MotorGuide Perämoottorivarusteet

Patriot
Sähköperämoottori tarjoukset

Sähköperämoottori valitaan veneen koon ja käyttöalueen mukaisesti. Tarjolla on sekä soutuveneisiin että hieman suurempiin veneisiin soveltuvia malleja niin järvi kuin merikäyttöön. Sähköperämoottorin lisäksi tarvitset yleensä vain akun ja akkulaturin.

Sähköperämoottorit

Sähköperämoottori soveltuu erinomaisesti Suomalaiseen mökkiveneilyyn järvialueilla ja suojaisilla merialueilla. Se tarjoaa ekologisen ja hiljaisen tavan nauttia kotimaisesta luonnosta. Sähköperämoottorin etuja ovat alhaiset huoltokustannukset, pitkä käyttöikä, korkea luotettavuus sekä polttomoottoria helpompi käytettävyys. Sähköperämoottori soveltuu myös satunnaiskäyttöön polttomoottoria paremmin koska se kestää enemmän kolhuja. Sähköperämoottorin työntövoima on yleensä selvästi bensiini käyttöistä perämoottoria pienempi ja se saattaa olla riittämätön esimerkiksi voimakkaasti virtaavissa koskiolosuhteissa tai voimakastuulisilla merialueilla.

Sähköperämoottorin valinta

Sähköperämoottorin valintaan vaikuttaa eniten käytössä oleva vene, veneen sekä kyydissä olijoiden paino, käyttöolosuhteet sekä ajateltu käyttöaika. Yleensä kannattaa valita seuraavaksi suurempi kone joka täyttää käyttäjän tarpeet. Tämä mahdollistaa moottorin käytön hieman kovemmissa tuuliolosuhteissa ja tuo lisämukavuutta ja turvallisuutta veneilyyn.

Markkinoilla on erinäinen joukko myös hieman laatumerkkejä edullisempia koneita, mutta näiden käyttöarvo jää usein selvästi alkuperäistä matalammaksi. Sähköperämoottorien hinta-erot kopioiden ja alkuperäisten välillä ovat erittäin pieniä ja alkuperäisillä valmistajilla on usein pidemmät takuu ajat sekä korkealaatuinen laaduntarkkailu. Korkampi laatu ja parempi ladun tarkkailu on yleensä näkynyt testeissä potkurin parempina ominaisuuksina sekä pienempänä värinänä.

Sähköperämoottorin käyttö

Sähköperämoottori on ihanteellien esimerkiksi uistelukäyttöön, retkikanootin apumoottoriksi tai mökkirannan suotuveneen perään lyhyille verkko- ja katiskan tarkistus matkoille. Sähköperämoottoria ei tarvikse erikseen nykäistä käyntiin, kuten käsikäyttöinen polttoainkäyttöinen perämoottori vaan sen sen käyttö onnistuu esimerkiksi lapsilta tai iäkkäämmiltä henkilöiltä ilman suurta voiman käyttöä.

Korkealaatuinen Sähköperämoottori tarvitsee hyvän akun

Sähköperämoottori ei toimi ilman sähköä ja useimmat Suomessa myytävät sähköperämoottorit käyttävät erillistä akkua. Akun koolla ja laadulla on olennainen merkitys sähköperämoottorin käyttöön. Sähköperämmottori on erittäin vaativa akun suhteen ja mitä pidempään on tarkoitus ajaa sitä vaativampia ominaisuuksia akulta vaaditaan. Sähköperämoottori vie vähemmän virtaa kuin esimerkiksi auton starttimoottori mutta kulutus on jatkuvaa ja pitkäkestoista. Tämän takia sähköperämoottorilleei kannata hankkia perinteistä auton akkua vaan esimerkiksi AGM akku joka kestää useampia syväpurkaussyklejä. Tavallinen akku ei kykene antaman edes nimelliskapasiteettia mikäli se puretaan jatkuvalla syötöllä kuten sähköperämoottori tarvitsee. Tällöin yhtjaksoinen ajoaika jää hyvin lyhyeksi. Erityisesti tämä pitää ottaa huomioon, mikäli sähköperämoottori hankitaan uistelukäyttöön. Tällöin akun kapasitetti tulee selvästi ylimitoittaa jotta tavoiteltuun uisteluaikaan päästään.

Sähköperämoottori vertailu


Malli

Työntövoima

Veneen max. paino

Veneen max. pituus

Moottorin rikin pituus

Varalaita

Minn kota Endura C2 30

13,6 kg

 >950 kg

 >4,3 m

76,2 cm

1-25 cm

Minn kota Endura C2 40

18,1 kg

 >1250 kg

 >5,2 m

91,4 cm

25-40 cm

Minn kota Traxxis 45

20,4 kg

 >1450 kg

 >5,5 m

91,4 cm

25-40 cm

Minn kota Endura C2 50

22,7 kg

 >1560 kg

 >6,1 m

91,4 cm

25-40 cm

Minn kota Traxxis 55

24,9 kg

 >1750 kg

 >6,4 m

91,4 cm

25-40 cm