Navimare.fi

Vene- ja meriteknikan asiantuntija

Kaikuluotaimet

Kaikuluotain ja yhä useammin värikaikuluotain on jo lähes jokaisen veneen vakiovaruste. Kaikuluotaimet ovat kehittyneet huimasti ja aikaisempaa monipuolisemmat ominaisuudet ovat tuleet kuluttajahintaluokan laitteisiin viimevuosien aikana. Tästä johtuen halpa kaikuluotain löytyy jo yhä useammasta mökkiveneestäkin. Hieman vaativampaan käyttöön on nyt tarjolla sekä eteenpäinnäyttäviä että viistokaikuluotaimia. Eikä pilkkijöitäkään ole enää unohdettu, pilkkikäyttöön kehitettyjä malleja on muutamilla valmistajilla.

Lowrance Garmin HumminbirdKaikuluotain tarjoukset
Kaikuluotainten teknologia

Kaikuluotaimet käyttävät erilaisia taajuuksia ja mitä isompi on taajuusalue, sitä tehokkaampi kaikuluotain myös on. Nykyään on olemassa niin yksi ja kaksitaajuusanturita, kuin myös digitaalisia kaikuanturieita joilla näkee pohjamuodot sellaisina kuin ne oikeasti ovat.

Kaikuluotain kannattaa valita oman käyttötarkoituksen mukaan. Useimmiten ihan perus kaikuluotain sopii normaaliin veneilyyn, mutta kun haluaa esimerksiksi kalastaa ihan tosissaan, on tehokkaampi kaikuluotain huioppuvalinta. Kaikuluotaimen valinnassa kannattaa olla yhteydessä Navimaren asiakaspalveluun, jotta saat varmasti parhaan mahdollisen kaikuluotaimen, juuri sinun kaäyttötarkoitukaeen.

Kaikuluotaimen valinta

Kaikuluotain mahdollistaa reaaliaikaisen vedensyvyyden, pohjanmuotojen sekä kalojen esiintymisen seuraamisen. Kaikuluotain teknologia on kehittynyt suurin harppauksin viimeisten vuosien aikana. Käytännössä tämä on näkynyt ominaisuuksien lisääntymisenä sekä entistä edullisempien kaksitaajuuskaikujen yleistymisenä. Myös värinäytölliset mallit ovat saavuttaneet vankan suosion. Kaikuluotaimien perusmallien hinnat alkavat alle sadasta eurosta ja kaksitaajuuskaikujen hinnat ovat noin 30-40 euroa kalliimpia. Paras kaikuluotain ei välttämättä ole ole markkinoiden edullisin, sillä muutamalla lisäeurolla kaikuluotaimen ominaisuudet lisääntyvät selvästi.

Lähes kaikki peruskaikuluotaimet sisältävät sekä peräpeilianturin että erillisen näytön. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asennettaessa kaikuluotain esimerkiksi vanhemman luotaimen tilalle, joudutaan usein pohjanläpi anturi hankkimaan erikseen, mikäli olemassa olevaa läpivientiä halutaan hyödyntää uuden asennuksessa. Yksi peräpeilianturin huomattava etu on että se voidaan asentaa erillisen asennuskiskon avulla ilman vesilinjan alapuolelle tulevia reikiä.

Värikaikuluotaimet tarjoavat helpommin luettavaa ja ihmissilmälle miellyttävämmän kuvan pohjan muodosta, kaloista ja muista vedessä olevista esineistä. Värikaikuluotaimen kuva on helpommin luettavissa ja voi välittää enemmän informaatiota kuin harmaasävynäytöllä varustetut laitteet. Viistokaikulutaimet mahdollistavat lähes valokuvan tarkan kuvan pohjanmuodosta ja erottelevat hyvin tarkasti pohjan muodon. Viistokaikuluotaimia käytetään myös hylkyjen etsimiseen ja tämän tekniikan avulla on löydetty monta ennestään tuntematonta hylkyä. Yhdistelmälaitteet sisältävät sekä kaikuluotaimen että karttaplotterin samassa laitteessa. Tällöin säästytään toisen laitteen asentamiselta sekä ohjauspulpettiin jää enemmän tilaa. Yhdistelmälaite mahdollistaa yleensä myös monia muita toimintoja kuin erillinen kaikuluotain tai karttaplotteri.

Kaikuluotain kalastuskäytössä

Aktiivinen kalastuskäyttö edellyttää kaikuluotaimelta hieman perusmalleja monipuolisempia toimintoja. Suurempi näyttökoko mahdollistaa tarkemman kuvan, kaksitaajuusanturi tai viistokaikuluotain piirtävät tarkemman kuvan pohjan muodosta sekä näyttävät kalojen sijainnin reaaliaikaisesti.

Kannettavat kaikuluotaimet

Kannettavat kaikuluotaimet tarjovat uudenlaisen mahdollisuuden kalojen esiintymisen seurantaan. Muutamilla merkeillä on tarjolla kaikuluotainmalleja, jotka voidaan asentaa tilapäiskäyttöön ilman kiinteää asennusta. Nämä mallit ovat erityisen käytännöllisiä esimerkiksi käytettäessä vuokraveneitä. Käytännössä kannettavat kaikuluotaimet tarvitsevat usein joko erillisen akun tai patterit, eli niitä ei ole suunniteltu kytkettäväksi veneen sähköjärjestelmään. Kannettavia kaikuluotaimia voidaan käyttää myös pilkkikäytössä. Pilkkikäyttöön suunniteltujen kaikuluotaimien anturit ovat suunniteltu keilaamaan suoraan alaspäin jolloin kaikuluotaimen kuva vastaa mahdollismman paljon todellista tilannetta.